Το ξακουστό μας ζαχαροπλαστείο ξεκίνησε το 1950 από τον παππού Παναγιώτη Τσιμή το 1950, ο οποίος πειραματίστηκε με την τέχνη της ζαχαροπλαστικής της Αθήνας, τη μακρινή δεκαετία του ’30.

Στην πόλη των σιροπιαστών ο παππούς Τσιμής ήταν εκείνος που έφερε τη γαλλική ζαχαροπλαστική, παρασκευάζοντας λαχταριστά μιλφέιγ, προφιτερόλ, νουγκατίνα, την “ξενική” πουτίγκα, την πάστα μόκα, τη ζεστή κρέμα ζαχαροπλαστικής, (κρέμα patisserie), και τo φημισμένο gateau με κρέμα ζαχαροπλαστικής με σοκολάτα, παντεσπάνι gateau και σαντιγί. Και σαν γνήσιος τεχνίτης, φυσικά, συνέχισε να παράγει τα παραδοσιακά σιροπιαστά χρησιμοποιώντας πάντοτε τις καλύτερες και πιο αγνές πρώτες ύλες.

Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα για το μαγαζί καθώς την εποχή εκείνη -ειδικά την δεκαετία του ‘60- θεωρούνταν “ντροπή” για μια νοικοκυρά να μην παρασκευάζει τα δικά της γλυκά και να τα αγοράζει “έτοιμα”! Ο τρόπος που συντηρήθηκε το ζαχαροπλαστείο ήταν από τους φοιτητές των Ιωαννίνων, καθώς το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ήταν το τρίτο σε σειρά Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, όταν το 1964 πρωτολειτούργησε το Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής σαν παράρτημα του Αριστοτέλειου.

Θαμώνες του ζαχαροπλαστείου που βοήθησαν στην μακροημέρευση του, ήταν η ξακουστή 8η Μεραρχία του Στρατού του περίφημου Στρατηγό Κατσιμήτρο, τον ήρωα του Αλβανικού μετώπου που συνετέλεσε στη νίκη του ελληνικού στρατού επί των Ιταλών στο έπος του 1940. Οι γυναίκες στρατηγών και μεράρχων, ήταν αυτές που με τη συχνή τους παρουσία συντηρούσαν το κατάστημα, ενώ το Διεθνές ήταν και το μοναδικό μέρος στα Γιάννενα που θα μπορούσαν να πάνε οι γυναίκες να καθίσουν και να σερβιριστούν, ακόμα και μόνες τους, αφού εκείνη την εποχή δεν τις συναντούσες 
ποτέ έξω, ειδικά στα ανδροκρατούμενα καφενεία.

Ταυτόχρονα η κεντρική τοποθεσία που βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα το Διεθνές, στο Ρολόι, έγινε το κεντρικό σημείο συνάντησης των ντόπιων! Τα εστιατόρια τότε δεν προσέφεραν γλυκά, μετατρέποντας τα ζαχαροπλαστεία σε στέκια και χώρους αναψυχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το Διεθνές άνοιγε νωρίς το πρωι και έκλεινε στις 3 το βράδυ και τα καλαίσθητα μαρμάρινα τραπέζια στον κήπο, αλλά και στο εσωτερικό του χώρου, γέμιζαν από κόσμο 5 φορές μέσα στη μέρα!

Το 1996 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα και μέχρι σήμερα αριθμεί 7 καταστήματα. Από τότε το Διεθνές πρωτοπόρησε εισάγοντας από τους πρώτους τον καφέ σε πακέτο, ενώ παράλληλα προστέθηκαν νέες γεύσεις και προϊόντα αρτοποιίας, αν και πιο δημοφιλείς παραμένουν πάντα οι νοσταλγικές γεύσεις.

Σήμερα το ζαχαροπλαστείο μας προσαρμόζεται ξανά στις ανάγκες της εποχής και χρησιμοποιέι το νέο του e-shop για να δώσει την ευκαιρία σε όλη την Ελλάδα να απολαύσει τα ξακουστά σιροπιαστά του.